Energetski učinkovita ventilacija s povratom topline

Energetski učinkovita ventilacija s povratom topline

Ventilacija s povratom topline pruža najudobniji i zdravi okoliš u unutarnjem prostoru, uz zadržavanje topline i smanjenje gubitka energije u grijanju i hlađenju prostora. Pomoću takve opreme se vraća i do 95% topline koja prolazi kroz ventilacijski sustav.

Što je to rekuperator topline? 

Rekuperator topline je uređaj koji vraća toplinu koja bi izašla iz prostora kod uobičajenog prozračivanja.
On obavlja proces povratka topline natrag u unutarnji prostor. U uređaju zračne struje idu nasuprotno jedna prema drugoj i međusobno se ne miješaju zahvaljujući odvojenosti zračnih kanala tankim stijenkama.

U zimskom razdoblju, hladni zrak koji dolazi izvana se zagrijava u rekuperatoru toplinom zraka koji izlazi iz sobe. U vrućim mjesecima vrući vanjski zrak se hladi zrakom koji izlazi iz prostora. Tako se optimalna unutarnja temperature održava bez značajne potrošnje energije. 

Prednosti ventilacije s povratom topline 

Zahvaljujući instalaciji takvih uređaja, možete postići sljedeće učinke: 

● Idealna mikroklima. U sobama se otklanja visoka vlaga.
● Očišćen zrak. Uređaj može imati filter koji hvata prašinu i ostale nečistoće.
● Ušteda energije. Rekuperatori u prostor vraćaju toplinu koja se bez njih troši kod prozračivanja.

Svježi zrak, koji prolazi kroz uređaj, prima oko 85% topline iz ispušnog zraka i potrebno mu je dodati samo malo toplinske energije, što značajno smanjuje ukupnu potrošnju energenta.  Zbog uklanjanja viška vlage iz prostora sprječava pojavu plijesni, stvari i namještaj se neće uništavati od vlažnosti, a ukućani neće patiti od manifestacije alergija.

Osim toga, moderni uređaji funkcioniraju tiho pa ne uzrokuju nelagodu prilikom montaže u prostoru gdje borave ljudi. Modeli za kućanstvo ne pokazuju buke višu od 30 dB (razina zvuka može se usporediti s šaputanjem ili kucanjem sata).

Imate dodatnih pitanja o uštedi energije ventilacije s povratom
toplinske energije? Kontaktirajte nas, stojimo na raspolaganju!

Širite dobru energiju, podijelite s drugima: