Prednosti decentralizirane ventilacije

Prednosti decentralizirane ventilacije

Grijanje, klima i ventilacija su energetski učinkoviti kućni sustavi. Sadašnjost diktira nova načela projektiranja i izvedbe, gdje su u prvom planu energetska učinkovitost, ekološki prihvatljivost i ušteda energije. Stoga, kod odabira vrste ventilacijskog sustava (centralizirano ili decentralizirano), sve češće se odabiru decentralizirani sustavi. 

Nedostaci centralizirane ventilacije

Tipično, centralizirana (opće namjena) ventilacija omogućuje izmjenu zraka za više prostorija uz pomoć jednog snažnog uređaja. Za takav sustav je obvezno ugraditi sustav kanala. Sam zahvat ima prilično veliki obuhvat i zbog velikih dimenzija često zahtijeva posebnu prostoriju za opremu. Trenutačno centralizirani ventilacijski sustavi gube popularnost uslijed pojave decentraliziranih (lokalnih) ventilacijskih sustava.

Kako funkcionira decentralizirana ventilacija?

Decentralizirani sustav ventilacije s rekuperacijom zraka moderan je sustav ventilacije za učinkovitu i dobro kontroliranu izmjenu zraka u prostorijama. Takav sustav ventilacije uključuje ugradnju jednog ili više rekuperatora u skladu s potrebama prostora. Prozračni ventilacijski sustav PRANA je kompaktni uređaj, čija instalacija traje oko dva sata. Rekuperator ima težinu od 4,5 do 22 kg (ovisno o modelu), što smanjuje opterećenje na nosivoj strukturi građevne konstrukcija. Za razliku od centralizirane ventilacije, takva oprema prikladna je za sobe s bilo kojom visinom stropova. Glavna značajka decentraliziranog ventilacijskog sustava je mogućnost stvaranja različitih mikroklimatskih zona u jednoj prostoriji – bez izgradnje zidova i pregrada. 

Gdje je potrebna decentralizirana ventilacija?

Postoji mnogo prostora gdje je najprimjerenija decentralizirana ventilacija:

  • Stambeni prostori
  • Poslovni prostori, uredi
  • Hoteli, hosteli 
  • Škole, vrtići 
  • Bolnice, poliklinike, centri za rehabilitaciju, kozmetičke ordinacije, odmarališta 
  • Hipermarketi, supermarketi, trgovački centri, trgovačke i izložbene dvorane
  • Fitness centri, bazeni, dvorane
  • Skladišni prostori, industrijski objekti

Izostanak zračnih kanala u ventilacijskom sustavu predstavlja značajnu prednost u pogledu uštede energije u eksploataciji i uštede inicijalnih troškova. Zahvaljujući slobodnom kretanju zraka postiže se značajno smanjenje potrošnje energije i razine buke. Rekuperator ne zahtijeva značajne troškove za održavanje. Decentralizirana ventilacija s povratom topline odnosno hladnoće je najfleksibilniji i najprikladniji sustav. Za razliku od masivne centralizirane ventilacije, ovaj sustav omogućava uklanjanje ili obnovu ventilacijske opreme (u slučaju potrebe – za popravke nezavisnih uređaja) bez prekida aktivnosti u prostoru.

Širite dobru energiju, podijelite s drugima: